2011. február 19., szombat

Mi az izomláz? Miért van izomlázunk? Mit tegyünk ha jelentkezik?

Az izomláz egy bizonyos anyagcsere-folyamat mellékterméke, illetve annak érzékelése. Amikor az izomrostok rövid időn belül nagy terhelést kapnak (itt nem feltétlenül a valóban nagy súlyokról van szó, hanem arról is amikor valaki hosszabb ideig nem mozog, aztán hírtelen végig akar tornázni egy 60 perces dvd-t, ami ráadásul nem is kezdőknek szól), az izmok energiaraktárai kiürülnek, és mivel nincs idő arra, hogy oxigén jelenléte segítse a felhalmozódott salakanyagok kiürülését a rostok közül, így egy anyagcsere-melléktermék képződik: a tejsav.

A tejsav az, amely felgyülemlik az izomrostjainkk között, és a fájdalmat okozz. Minden esetben meg kell várni, míg a tejsav kiürül a szervezetből, és a mozgás újra fájdalommentessé válik. Mivel szervezetünk nagyon „okos”, és az egyensúlyra törekszik, nem véletlen, hogy az izomláz fájdalommal jár, így figyelmeztet minket, és egyúttal ösztönöz arra, hogy ne használjuk az adott testrészt.


Ugyanis az izomláz - azon kívül, hogy nem szabad rádolgozni - nagyon is lényeges tényező. Ha valakinek a célja az izomtömeg növelése, vagy akár a szálkásítás, annak elengedhetetlen, hogy mindig izomláza legyen. 

Ez a fejlődés kulcsa, hiszen az izom nem az edzés alatt  fejlődik, hanem az edzést követő pihenő időben: azokat az edzésingereket, edzéshatásokat kompenzálja a szervezet, amelyek az edzés alatt érte az izomzatot és a testet.

Egy újabb keletű elmélet szerint az izomláz eredete nem más, mint mikroszkopikus szakadások az izomrostokban. A szakadás helyén gyulladás lép fel, ez okozza a fájdalmat. Ennek eredményeképp érthető, hogy mind a bemelegítés, mind a nyújtógyakorlatok hatástalanok az izomlázzal szemben, mivel az az izomrostok fizikai túlterhelése miatt következik be. Következésképp az edzés utáni masszázs és nyújtás csak ront a helyzeten, mivel a már elszakadt rostokat még jobban izgatják.

Sokakban felmerül a kérdés, hogy izomlázzal célszerű-e tovább edzeni. Több vizsgálatban kimutatták, hogy az apró sérülések nem romlanak tovább, nem késlelteti a regeneráció folyamatát, ha rádolgozunk, és az izomerő sem csökken lényegesen a harmadik naptól fogva. Ennek megfelelően a lassan megkezdett, kiegyensúlyozott nyújtó tornagyakorlatok, úszás mindenképpen ajánlható. Ha viszont a fájdalom olyan mértékű, hogy a legalapvetőbb mozdulatok is erős fájdalommal járnak, mindenképp pihenj pár napot.

8 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ez a cikk, bevallom, teljesen megleptek a leírtak!Én is mindig azt hittem, hogy rá kell dolgozni az izomlázra, és akkor az jobb lesz!
    Most ezek után odafigyelek, és ma egy kicsit a combira gyúrok, persze csak mértékkel! Nem akarok kihagyni rögtön az elején napot, most a kezdeti lendületet ki kell használnom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. igazad volt Kismazsi,rá kell dolgozni az izomlázra!Még a biológia tanárom is megmondta,aki rendszeresen sportol,és a PTE-n végzett!Nekem is akkor múlt el,ha rádolgoztam,nem pedig,ha pihentettem....

      Törlés
  2. Kismazsi, csak óvatosan az izomláz jelentkezése utáni edzéssel. kKibővítettem a cikket, most olvasd el.

    VálaszTörlés
  3. Na, azért kibírható a fájdalom, csupán érzem az izmokat! Így a mai mozgást megtartom, de persze kíméletesen!

    VálaszTörlés
  4. Elhamarkodott volt a kijelentésem!Bocsi !
    Nem vagyok a helyzet magaslatán így estére! De holnapra kialszom magam, és folytatom, amit elkezdtünk!

    VálaszTörlés
  5. Helyes döntés. Elvégre nem sietünk és fő az óvatosság. Én megcsináltam az izom edzést és bizony érzem, hogy nem volt 1 nap pihenő, mint eddig.
    Remélem holnapra jobban leszel.Jó pihenést.

    VálaszTörlés
  6. Kedves Martinelli!

    Én 1 éve paleolit életmódot kezdtem, és mivel így nincs gyulladás a szervezetemben soha nem is érzek izomlázat. Elfáradok, persze, és jól esik a pihenés, de másnap megint tele vagyok energiával.

    "Ha valakinek a célja az izomtömeg növelése, vagy akár a szálkásítás, annak elengedhetetlen, hogy mindig izomláza legyen"

    eddig fogytam, de akkor én nem is tudnék szálkásítani?

    VálaszTörlés
  7. Kedves shilladora!

    A megadott információ nem elég ahhoz, hogy válaszolni tudjak. Mit sportolsz? Mennyit és milyen rendszerességgel?

    VálaszTörlés